Vad är kärlek?
Vad är kärlek?
Svenska akademins ordlista beskriver kärlek som:
"En stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet".
Man kan beskriva och förklara kärlek på många sätt. Kärlek är en känsla som är olika från gång till gång och som känns olika beroende på vem eller vad man känner kärlek till.
Du kan känna kärlek till personer, situationer, till platser, djur, till sinnesstämningar eller till sig själv. För många människor är kärlek något de känner för en annan person.
Kärlek känns ofta som välvilja och stark samhörighet. Det kan vara en känsla av en längtan att få vara nära och uppleva det man känner kärlek till med alla sina sinnen. Kärleken är en kraft som för oss samman. Med kärleken följer en önskan om att uppleva mer - att lära känna någon djupare, att höra ihop eller att låta din resa ta dig till den plats du känner kärlek till.
Kärlek kan kännas pirrande, varmt, mjukt och avslappnande. Men kärleken ger också massor av energi, kraft och motivation. Motivation att göra kärleksfulla handlingar. Riktigt stark kärlek ger en känsla att vara oövervinnerlig och odödlig.
Alla människor behöver kärlek. Själva livet startade med kärlek, en sädescell och en äggcell som fördes samman och som skapade nytt liv.
Alla barn som föds behöver massor av kärlek för att växa upp och bli starka och fria individer och genom hela livet behöver vi kärlek och samhörighet för att må bra.
Kärlek gör oss snälla och omvårdande. När man känner kärlek vill man instinktivt göra så att andra får det bra. Kärlek gör att man blir hjälpsam, vänlig och förstående. När man gör kärleksfulla handlingar känns det bra, och om kärleken tas emot känns det ännu bättre. När man får sin kärlek bekräftad, växer den.
Kärlek gör något alldeles speciellt med vår hjärna. När vi känner kärlek utsöndras ämnen i hjärnan som gör oss euforiska - jätteglada. När vi blir på bra humör har vi överseende med det mesta och tar problem med en klackspark.
Om du är fylld med är kär tänker du automatiskt mera positivt och blir mera accepterande. När du känner kärlek till en människa, ett djur eller en plats blir du accepterande mot det som andra kanske tycker är annorlunda, konstigt eller fult. Kärleken gör mörkret ljust och det fula, vackert. Därför är kärlek helande, när vi känner oss älskade gör att vi känner oss okej som vi är.
Förälskelse
När du lär känna en ny människa och kärleken plötsligt blommar upp, eller om du plötsligt får starka kärlekskänslor till en vän så kallas detta för förälskelse. Den kraftiga och överväldigande känslan av kärlek under en förälskelse kan liknas en besatthet. Det är svårt att sluta tänka på personen man är förälskad i.
Endel liknar en förälskelse vid att bli galen.
Du kan komma att tappa kontakten med allt som tidigare varit viktigt i livet och bli helt uppslukad av tanken på den du är förälskad i. Allt som han eller hon gör blir plötsligt superintressant och jättespännande.
När du blir förälskad släpper kroppen ut en massa speciella ämnen i blodet. Ämnet noradrenalin ökar kraftigt och det gör att vi får hjärtklappning, att vi rodnar och får handsvett. Ämnet serotonin minskar i kroppen och då minskar också aptiten och sömnbehovet. Ämnet dopamin som är en del av kroppens belöningssystem ökar och det gör oss motiverade, peppade och du blir beroende av den du är förälskad i.
När du blir förälskad är det naturligt att vilja få sin kärlek bekräftad eller att bli älskad av den du är kär i. Men äkta kärlek behöver inte bli besvarad. Du kan njuta av din kärlek till en annan människa utan att behöva få den besvarad.
Det går inte att styra en annan människas kärlek eller att kräva att någon ska bli kär tillbaka. Om du inte får din kärlek besvarad så handlar det inte om dig - utan om den andre. Alla har rätt att vara kära i vem de vill.
När du är förälskad och får din kärlek besvarad så växer kärleken, samtidigt som att kärleken blir lugnare. Du är inte lika besatt längre utan ni hittar gemensamma vanor och delar också vardagliga stunder tillsammans. Kärleken fördjupas ju längre tid du spenderar tillsammans med den du älskar.
“Den riktigt intensiva förälskelsen varar oftast i cirka två år, därefter blir kärleken lugnare, tryggare och mera vardaglig. I takt med att förälskelsen klingar av knyter man an mer till sin partner och blir tryggare tillsammans. Så länge man kramas och berör varandra som par så fortsätter kärleken att fördjupas”.
Lin
Finns evig kärlek?
Ibland känns det som om du kommer älska den du är kär eller förälskad tills ni båda dör och tills tiden tar slut. Det stämmer att det finns evig kärlek och kanske är all äkta kärlek evig. Men du kommer att hitta många människor att älska genom livet och du kommer att älska alla på olika sätt. Ingen kärlek är den andra lik!
Den enda kärlek som du vet att du kommer att leva med tills du dör är kärleken till dig själv den kärlek som kommer att kunna njuta av varje dag oavsett om du har en partner, nära vänner eller familj i livet.
Självkärlek är grunden till all annan kärlek i livet. Självkärleken är så pass grundläggande att den är vår överlevnadsinstinkt och allt det vi gör handlar i grund och botten om den kärlek vi känner till oss själva och till livet.
Självkärlek!
Att medvetet vårda sin självkärlek är viktigt. Det handlar om att du ska lära känna dig själv och respektera din egen vilja och din egen sanning. Du ska utveckla det du är intresserad av och leva livet i utgångspunkt i att du ska må så bra som möjligt, så länge det inte inkräktar på andra levande varelsers rätt att leva i sin sanning.
När du gör det kan du också älska andra villkorslöst och du kan ta emot den kärlek som andra ger dig.
“Det finns ett ordspråk som heter ‘Älska din nästa så som du älskar dig själv.’ Jag skulle vilja säga - ‘Älska dig själv så som du älskar andra.’ Ofta har man mer respekt, lyhördhet och hänsyn till andra människor än vad man har till sig själv och då blir det svårt att veta vad man själv älskar. En människa som älskar sig själv är skön att vara tillsammans med för det är en människa som tillåter andra att älska sig själva”.
Lin
Du kan praktisera självkärlek genom att lyssna inåt och lära känna dig själv. Att ha respekt för dina egna känslor och om att stå upp för den du är och vad du tycker om i alla lägen är kärlekshandlingar till dig själv. Självkärlekt handlar också om att våga vara nyfiken och öppen för nya ideer och tankar som skapas inom dig. Kärleken till dig själv kommer att se olika ut genom olika perioder i livet och du kommer att påverkas av de val som du gör och det som händer i ditt liv.
När du känner stark självkärlek är det lätt att älska andra och det är lätt för andra att älska dig. Med stark och trygg självkärlek behöver du aldrig vara rädd för att bli sårad eller rädd för att bli ensam, för du kommer alltid att ha dig själv.
“När jag är ute i skogen och det är mörkt ute så känns det som om det finns en hemlig tvilling med mig som tar hand om mig och som gör mig lugn.”
Flicka 7 år
Kärlek och rädsla
Den vanligaste rädslan förutom rädslan för döden är rädslan för att bli lämnad, ensam och inte accepterad. En annan stark rädsla som de flesta människor har är rädslan för att den kärleken inte ska tas emot.
Motsatsen till kärlek är rädsla, känslan som tar oss bort från någon eller något. När du känner rädsla, spänns kroppen istället för att slappna av. Rädsla kan göra att du inte får kraft att våga, men rädslan också kan ge dig massor av energi - fast på ett annat sätt än kärlek.
Kärlek inte något som du måste förtjäna och du behöver inte vara bra eller snäll för att vara värd att älskas. Äkta kärlek är kärlek som omfamnar allt utan krav på prestation.
Att vara fri är lika viktigt som att få känna kärlek. Alla människor väljer medvetet och omedvete vilka de vill dela kärlek med. Endel väljer få och andra väljer fler. Ibland blir du vald och ibland inte.
När någon möter dig med en kärlek som du inte kan besvara så är det kan vara bra att komma ihåg att de allra flersta människor är rädda att bli avvisade. Detsamma gäller när din kärlek inte blir mött - då beror det aldrig på dig utan alltid om den som väljer att inte möta dig och älska dig tillbaka.
Kärlek kommer och går. Förälskelse är en typ av kärlek som sakta försvinner med tiden. Kärlek som man delar under en längre tid med en annan människa är djupare men även den kommer och går. När du mår dåligt och inte älskar dig själv kan det vara svårt att känna kärlek till någon annan. Sen kanske kärleken eller förälskelsen kommer tillbaka när du mår bättre. Sann kärlek är inte beroende av att bli bekräftad. Kärlek kan övervinna flera år utan att bli mött och den finns hela tiden kvar inuti.
Olika sorters kärlek
Du kan känna olika sorters kärlek till olika personer och företeelser.
Platonsk kärlek - den kärlek du upplever utan att vara sexuellt attraherad. Till exempel den kärleken du känner till nära vänner.
Erotisk kärlek - den känsla som du upplever till en människa där du dessutom känner sexuell attraktion.
Romantisk kärlek - en känsla av att vilja höra ihop som par, även med sexuella eller sensuella inslag.
Syskonkärlek - en djup känsla av samhörighet och tillhörighet. Syskonkärlek tillåter att ni blir osams och tycker olika ibland, men att ni alltid finns för varandra. Även mycket nära vänner kan uppleva syskonkärlek.
Kärlek till föräldrar - den kärlek du känner till dina föräldrar är väldigt speciell. Eftersom du är beroende av dina föräldrar blir den kärlek du känner väldigt förlåtande och accepterande.
Själv kärlek - en känsla av kärlek till dig själv.
Kärleksförhållanden
Kärleken gör att du vill vara nära den du känner kärlek till. Om två människor känner kärlek till varandra är det naturligt att inleda en kärleksrelation. Många som blir förälskade vill umgås och vara tillsammans hela tiden. Ibland behöver du fråga den du är förälskad i om han eller hon är förälskad tillbaka på ett sätt som gör att ni kan bli ihop.
Att vara ihop innebär att man bestämmer några regler runt sin relation. Ibland räcker det med att säga att “vi är bästisar” för att ni ska förstå vilken typ av relation ni har. Ibland säger ni att man vill vara ihop som pojkvän eller flickvän. När ni börjar ha sex med varandra är det bra att bestämma om ni är öppna för att träffa andra och ha sex med eller om ni bara tänker ha sex med varandra inom förhållandet.
Om ni bara vill vara tillsammans som par och dela förälskelse och sex tillsammans så kallas det för ett monogamt förhållande.
Det spelar ingen roll om den du är förälskad i är av samma eller motsatt kön, ni kan vara ett kärlekspar ändå. Om kärleken varar kan ni välja att gifta er eller ingå partnerskap. Det betyder att ni lovar varandra att vårda relationen och hålla ihop även de dagar då kärleken inte känns lika stark.
De flersta människor kan bli kära i flera stycken samtidigt . Ett polyamouröst förhållande är ett kärleksförhållande mellan flera än två. En grupp som är kära i varandra allihopa och som kan ha ett bra liv tillsammans. I Sverige får man inte gifta sig med flera, men det är många som har kärleksfulla och intima relationer med flera samtidigt.
En del människor vill man ha flera par förhållanden med olika människor. Då är det mycket viktigt att alla vet om det och att alla går med på det.
I vissa kulturer väljer föräldrarna vem man ska vara tillsammans med. Kanske känner man inte kärlek i början i en sådan relation, men kärlek är något som kan utvecklas med tiden om man är öppen med sina känslor och ärlig mot varandra.
I Thailand finns det ett ordspråk som säger:
“I väst tar man två varma grytor och ställer på en kall spis. Då kallar grytorna med tiden. I öst ställer man två kalla grytor på en varm spis. Då blir grytorna varma med tiden.”
Det betyder att vi med rätta omständigheter kan älska vem som helst. Vår förmåga att älska andra människor är enorm.
I Sverige har vi ingen tradition att arrangera äktenskap. I den svenska kulturen ska var och en få bestämma själv vem man vill gifta sig med. Det är till och med olagligt att gifta bort sina barn mot deras vilja. År 2014 infördes två nya brott i brottsbalken.
Äktenskapstvång (som kan ge fängelse i upp till fyra år.)
Vilseledande tvångsäktenskapsresa.
Tvång betyder att du inte är skyldig att gifta dig för att familjen ska bli nöjd, du är heller inte skyldig att gifta dig för att du har haft sex eller blivit gravid med någon. Som individ ska du alltid få välja kärleken själv. I sverige blir FNs barnkonversion lag 2018 och i den står klart och tydligt att
“Barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det. När domstolar och myndigheter behandlar fall som rör barnet ska barnet höras och barnets intresse komma i första rummet. Barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet ska respekteras.”
Det betyder att barnets röst och vilja alltid ska stå över föräldrarnas beslut i alla frågor som påverkar barnets liv.
Svartsjuka & avundsjuka
Svartsjuka en stark och många gånger obehaglig reaktion på när någon annan känner kärlek eller attraktion till en människa som du är kär i. Det kan också vara en känsla eller misstanke om att den du är kär i värderar en annan kärleksrelation mer än er.
Man kan säg att svarsjuka är en sorts avundsjuka som handlar om att några andra människor delar känslor som du inte får vara med och dela.
För vissa människor kan kännas stark och överväldigande, men för andra är det en känsla som kommer sällan. Om man har stark självkärlek och en trygg, öppen och ärlig kärleksrelation är risken att drabbas av svartsjuka mindre. Eftersom svartsjuka för med sig en hel del känslor av osäkerhet och otrygghet så drabbas man ofta av kontrollbehov vid svartsjuka. Kontrollbehovet kan yttra sig som en vilja att bestämma vem din kärlekspartner ska träffa. Om du har en svartsjuk partner kanske han/ hon vill bestämma vem du ska prata i telefonen med eller vart du ska gå.
Att leva ihop med en svartsjuk partner kan vara mycket jobbigt eftersom kärleken ni delar inte är villkorslös och fylld av krav. Det är svårt att känna sig fri i ett svartsjukt förhållande.
Att prata om svartsjukan på ett öppet och ärligt sätt och att våga sätta ord på känslorna och tankarna som är ihopkoplade med svartsjukan är ett bra sätt att hantera svartsjukan på. Att tvinga sin partner att inte träffa andra eller att på andra sätt beröva sin partners frihet på grund av svartsjukan är destruktiva beteenden som för eller senare kommer göra alla i relationen olyckliga.
Ibland kan det kännas kul, lockande och pirritgt att utmana svartsjukan med medvetenhet. Att hångla med andra inför varandra eller bestämma att man ska få flirta fritt en hel kväll kan ge en liten men spännande svartsjuka som gör din partner sexigare och mera attraktiv. En del människor väljer att ha sex med andra och att byta partner med andra par för att utmana och avdramatisera svartsjukan. Om du gör det är det viktigt med öppenhet och ärlighet. Allt som sker bakom stängda dörrar kan såra en osäker människa oerhört.
Sanningar och myter om kärlek
Kan man vara kär i flera personer samtidigt?
Ja man kan vara kär i flera samtidigt. Dels kan man älska olika personer på olika sätt, men man kan också vara kär i flera samtidigt. Det kallas polyamouri. Poly betyder flera och amouri syftar på kärlek.
Får man gifta sig med flera personer samtidigt?
Nej man får bara vara gift med en person i taget. Vill man inte vara gift med den man är gift med så kan man skilja sig.
Får man vara ihop med flera personer samtidigt?
Ja det får man, så länge alla är med på det.
Om man är kär i en av samma kön, är man homosexuell då?
Om man upplever erotisk kärlek eller romantisk kärlek till en människa av samma kön så är man antingen homosexuell eller bisexuell. Platonsk kärlek och syskonkärlek kan man känna till vem som helst oavsett om man är homo, bi eller hetro.
Måste man ha sex med den man är ihop med eller den man är gift med?
Nej ingen annan kan bestämma när och med vem du ska ha sex.
Måste man vara gift för att ha sex?
Nej man får ha sex med vem man vill och när man vill så länge båda är över 16 år och båda är med på det.
Kan man bli kär i en nära släkting?
Vanligtvis inte. Man kan känna djup och stark platonsk kärlek till en släkting, men sexuell kärlek och förälskelse brukar man inte kunna känna till en nära släkting. Anledningen är att om man skulle få barn med en nära släkting så skulle barnet troligtvis få olika missbildningar. Därför styrs förälskelsen och attraktionen mycket med en särskild sorts doftpartiklar som kallas feromoner. Feromonerna gör att man blir attraherad av en person vars immunförsvar inte är likadant som ens eget. På så sätt förhindrar naturen att föräldrar och barn eller syskon blir sexuellt attraherade av varandra eller förälskade. Om man trots allt skulle bli förälskad i en nära släkting så kan det handla om någonting annat. Då kan man vända sig till en ungdomsmottagning eller en kurator och prata om det för att förstå sina känslor bättre.
Den här texten kommer från Lins bok SEX sanningar och myter som blir färdig i vår.
Comments