Vad är kärlek?

Vad är kärlek?

Svenska akademins ordlista beskriver kärlek som:

"En stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet".

Man kan beskriva och förklara kärlek på många sätt. Kärlek är en känsla som är olika från gång till gång och som känns olika beroende på vem eller vad man känner kärlek till.

Du kan känna kärlek till personer, situationer, till platser, djur, till sinnesstämningar eller till sig själv. För många människor är kärlek något de känner för en annan person.

Kärlek känns ofta som välvilja och stark samhörighet. Det kan vara en känsla av en längtan att få vara nära och uppleva det man känner kärlek till med alla sina sinnen. Kärleken är en kraft som för oss samman. Med kärleken följer en önskan om att uppleva mer - att lära känna någon djupare, att höra ihop eller att låta din resa ta dig till den plats du känner kärlek till.

Kärlek kan kännas pirrande, varmt, mjukt och avslappnande. Men kärleken ger också massor av energi, kraft och motivation. Motivation att göra kärleksfulla handlingar. Riktigt stark kärlek ger en känsla att vara oövervinnerlig och odödlig.

Alla människor behöver kärlek. Själva livet startade med kärlek, en sädescell och en äggcell som fördes samman och som skapade nytt liv.

Alla barn som föds behöver massor av kärlek för att växa upp och bli starka och fria individer och genom hela livet behöver vi kärlek och samhörighet för att må bra.

Kärlek gör oss snälla och omvårdande. När man känner kärlek vill man instinktivt göra så att andra får det bra. Kärlek gör att man blir hjälpsam, vänlig och förstående. När man gör kärleksfulla handlingar känns det bra, och om kärleken tas emot känns det ännu bättre. När man får sin kärlek bekräftad, växer den.

Kärlek gör något alldeles speciellt med vår hjärna. När vi känner kärlek utsöndras ämnen i hjärnan som gör oss euforiska - jätteglada. När vi blir på bra humör har vi överseende med det mesta och tar problem med en klackspark.

Om du är fylld med är kär tänker du automatiskt mera positivt och blir mera accepterande. När du känner kärlek till en människa, ett djur eller en plats blir du accepterande mot det som andra kanske tycker är annorlunda, konstigt eller fult. Kärleken gör mörkret ljust och det fula, vackert. Därför är kärlek helande, när vi känner oss älskade gör att vi känner oss okej som vi är.

Förälskelse

När du lär känna en ny människa och kärleken plötsligt blommar upp, eller om du plötsligt får starka kärlekskänslor till en vän så kallas detta för förälskelse. Den kraftiga och överväldigande känslan av kärlek under en förälskelse kan liknas en besatthet. Det är svårt att sluta tänka på personen man är förälskad i.

Endel liknar en förälskelse vid att bli galen.

Du kan komma att tappa kontakten med allt som tidigare varit viktigt i livet och bli helt uppslukad av tanken på den du är förälskad i. Allt som han eller hon gör blir plötsligt superintressant och jättespännande.

När du blir förälskad släpper kroppen ut en massa speciella ämnen i blodet. Ämnet noradrenalin ökar kraftigt och det gör att vi får hjärtklappning, att vi rodnar och får handsvett. Ämnet serotonin minskar i kroppen och då minskar också aptiten och sömnbehovet. Ämnet dopamin som är en del av kroppens belöningssystem ökar och det gör oss motiverade, peppade och du blir beroende av den du är förälskad i.

När du blir förälskad är det naturligt att vilja få sin kärlek bekräftad eller att bli älskad av den du är kär i. Men äkta kärlek behöver inte bli besvarad. Du kan njuta av din kärlek till en annan människa utan att behöva få den besvarad.

Det går inte att styra en annan människas kärlek eller att kräva att någon ska bli kär tillbaka. Om du inte får din kärlek besvarad så handlar det inte om dig - utan om den andre. Alla har rätt att vara kära i vem de vill.

När du är förälskad och får din kärlek besvarad så växer kärleken, samtidigt som att kärleken blir lugnare. Du är inte lika besatt längre utan ni hittar gemensamma vanor och delar också vardagliga stunder tillsammans. Kärleken fördjupas ju längre tid du spenderar tillsammans med den du älskar.

“Den riktigt intensiva förälskelsen varar oftast i cirka två år, därefter blir kärleken lugnare, tryggare och mera vardaglig. I takt med att förälskelsen klingar av knyter man an mer till sin partner och blir tryggare tillsammans. Så länge man kramas och berör varandra som par så fortsätter kärleken att fördjupas”.

Lin

Finns evig kärlek?

Ibland känns det som om du kommer älska den du är kär eller förälskad tills ni båda dör och tills tiden tar slut. Det stämmer att det finns evig kärlek och kanske är all äkta kärlek evig. Men du kommer att hitta många människor att älska genom livet och du kommer att älska alla på olika sätt. Ingen kärlek är den andra lik!

Den enda kärlek som du vet att du kommer att leva med tills du dör är kärleken till dig själv den kärlek som kommer att kunna njuta av varje dag oavsett om du har en partner, nära vänner eller familj i livet.

Självkärlek är grunden till all annan kärlek i livet. Självkärleken är så pass grundläggande att den är vår överlevnadsinstinkt och allt det vi gör handlar i grund och botten om den kärlek vi känner till oss själva och till livet.

Självkärlek!

Att medvetet vårda sin självkärlek är viktigt. Det handlar om att du ska lära känna dig själv och respektera din egen vilja och din egen sanning. Du ska utveckla det du är intresserad av och leva livet i utgångspunkt i att du ska må så bra som möjligt, så länge det inte inkräktar på andra levande varelsers rätt att leva i sin sanning.

När du gör det kan du också älska andra villkorslöst och du kan ta emot den kärlek som andra ger dig.

“Det finns ett ordspråk som heter ‘Älska din nästa så som du älskar dig själv.’ Jag skulle vilja säga -