CROWDFUNDING

Spend your money on love this BLACK FRIDAY! This book for youth and curious adults will prevent sexual abuse and heal the abused and the abusers. It will give a loving, safe and positive attitude to sex.

I need your help to CROWDFUND this book.

With each donation of 500 Sek you get a copy and if you donate 25.000 Sek you get 10 books and a workshop/ lecture.

Donate by Swish: 1232195428

Write your name, birthday and adress so I can send you the book when it is printed!

Vad är sexualitet?

Världshälsoorganisationen som jobbar för människors hälsa globalt skriver att:

  • Sexualitet omfattar kön, könsidentitet och köns- roller, sexuell läggning, erotik, njutning, intimitet och reproduktion och är genom hela livet en central aspekt av att vara människa. Sexualitet upplevs och uttrycks genom tankar, fantasier, åtrå, övertygelser, attityder, värderingar, beteenden, praktiker, roller och relationer.

Din sexualitet är din relation till din egen kropp och kroppens förmåga att njuta. Det är också dina instinkter och drifter som t.ex. längtan att vilja dela ditt liv med någon och skapa en familj. Uttrycket för sexualiteten är ofta påverkade av kulturen du växt upp i och de värderingar som omfattas av den. Sexualitet är också din relation till din sexuella energi och uttrycket för dina behov och drömmar.

Både individuellt och tillsammans med andra människor kan du utforska din sexualitet och mötas i njutning och intimitet på många olika sätt.

Din sexualitet är en viktig del av livet och sexualiteten förändras under livets olika skeden.

Din kropp

Kroppen är din farkost att resa genom livet med. Genom kroppen kan du uppleva världen, alla smaker, dofter, synintryck, känslor och ljud. Kroppen håller dig vid liv och genom att ta hand om kroppen, får du ett bra liv.

Din kropp är i ständig förändring. Fram till en viss punkt växer den och blir starkare och efter en särskild punkt i livet, blir den svagare och svagare för att till slut sluta att fungera. Hur länge vi håller oss unga beror både på ärftlighet och livsstil, men också om vår omgivning. Faktorer som kemikalier, miljögifter, stress, avgaser, oro, olyckor och inflammationer förkortar livet, medan vila, ren luft, lågintensiv träning, kalorifattig och ren mat samt sex, glädje och njutning förlänger livet.

När du mår bra och din kropp är i balans - så är dina hormoner i balans. Hormonerna är kemiska substanser som påverkar hur vi mår och hur kroppen fungerar. De produceras i hjärnan och i olika körtlar och organ i kroppen och hormonerna utsöndras ut i blodbanan och in i cellerna. När ett hormon sänds ut i kroppen, påverkas de inre organen och hjärnan på olika sätt. Hormonerna styr hur du känner dig, om du är glad eller ledsen. De styr hur näring tar upp i kroppen, hur mycket fett som lagras och hur muskler bildas. Hormonerna styr också hur snabbt du växer, när du ska komma in i puberteten och om du är redo att få barn eller inte.

Att utforska kroppen

Din känsel är din första upplevelse av dig själv och av livet. Redan inne i din mammas mage kunde du känna din hud och hur din kropp studsade mot mammas mage när du rörde dig.

I huden finns massor av nervtrådar som skickar information upp till hjärnan om hur och var kroppen berörs. Redan inne i magen kan fostret känna om den blir berörd på ett behagligt eller obehagligt sätt. När fostret berörs på ett behagligt sätt, t.ex. genom att mamman smeker sin mage mjukt och pratar med barnet på ett kärleksfullt sätt, slappnar barnet av. Men om mamman är stressad och orolig eller om mamman eller magen råkar ut för våld, så reagerar fostret genom att spänna sig.

Även om fostret inte kan ha en aning om hur livet utanför magen ser ut så kan det uppleva det i sin kropp som stress eller avslappning. De här tidiga känslorna bildar en stark uppfattning om hur livet på utsidan är och när barnet är fött och börjar utveckla sin identitet så blir de här tidiga känslorna grunden till den uppfattning barnet har om sig själv.

Att lära dig vad du tycker om

När ett barn föds är det instinktiva hos föräldrarna att hålla bebisen nära, nära. Det är jätteviktigt för en bebis att få bli buren och att få sova tätt intill sina föräldrar. Bebisen förstår inte att den är trygg och omhändertagen i sin egen säng. Istället signalerar bebisens kropp obehag och oro, kanske till och med rädsla. Den delen av nervsystemet som skapar stressande känslor aktiveras. Om bebisen får mycket fysisk närhet blir bebisen lugn och harmonisk. En lugn och harmonisk människa har lättare att ta till sig nya upplevelser och att lära sig nya saker. När man har forskat på spädbarn och fysisk beröring har man sett att den närhet en nyfödd bebis får till och med är avgörande för hur intelligent den blir som vuxen.

Men det är inte bara intelligensen som en nyfödd människa lär sig genom att bli berörd. Det lilla barnet lär sig om sig själv och om andra människor och sin egen relation till andra. Barnet lär sig genom att utforska det den tycker är lustfyllt och skönt.