top of page

Att spruta eller inte - det är frågan

I mitt jobb som sex coach får jag många frågor om utlösningens vara eller icke vara och därför tänkte jag ta mig tid att belysa ämnet.

I många tantriska och taoistiska kretsar finns det en stark kultur av att avhålla sig från ejakulation och anledningarna tycks vara många. Den främsta anledningen sägs vara att man genom att ejakulera skulle förlora mängder av livskraft och bli uttömd på energi. Det finns också de som påstår att om mannen avstår från att ejakulera, blir han mera empatisk, kärleksfull och får en tryggare och mer avslappnad relation till kvinnor.

För att kunna förstå vad det är för livskraft eller energi som mannen skulle kunna förlora av att ejakulera så behöver vi först fundera på vad energi är för något från ett fysiologiskt och psykologiskt perspektiv.

Den upplevelsen du har av energi består primärt av tre faktorer.

  • Hur mycket ATP - kemisk energi som bildas i din muskulatur när du rör dig

  • Din hormonbalans

  • Hur närvarande du är och hur många orostankar du har

Dessa tre faktorer påverkar varandra och nu ska vi titta närmare på hur sex påverkar din upplevelse av energi.

KEMISK ENERGI

Under sex är kroppen i rörelse. Du gör rörelser som släpper spänningar djupt inne i bindväven och när dessa spänningar släpper aktiveras musklerna och ATP, kemisk energi bildas. Bara det faktum att kroppens spontana rörelse under sex löser upp gamla spänningar, ger ökad upplevelse av energi. Du andas också djupare när du har sex. Om du har extra djup utandning leder det till att cellandningen förbättras och du får tillgång till ännu mer kemisk energi. Ju längre du kan älska desto större effekt har du på den kemiska energin i kroppen. Med andra ord får du mer energi av att ligga.

SEXHORMONER

På en hormonell nivå påverkas du av de kärlekshormoner som frisätts vid beröring och orgasm. Det är ämnen som gör dig avslappnad, fylld av entusiasm och motivation. BRA sex gör dig modigare, mera social och lyfter ditt humör. Ju mera du njuter desto starkare blir effekten av hormonerna och om du får orgasm är effekten enorm. Helkropps orgasmer, djupa och multipla orgasmer boostar dig med enorm kraft.

En utlösning är inte en orgasm. Det är ett resultat av den orgasmen som kommer innan utlösningen. Du kan som man få många många orgasmer utan utlösning under samma samlag. Kvinnor kan som du kanske redan vet också ejakulera och även om vissa kvinnor får en orgasm tillsammans med sin utlösning så upplever de allra flesta kvinnor ingen orgasm när de ejakulerar. Orgasm och utlösning är två olika saker.

Enligt vetenskapliga studier finns det inga som helst bevis på att det manliga könshormonet testosteron skulle påverkas av frekventa utlösningar. Men när du som man har ejakulerat så fylls kroppen temporärt med ett “amningshormon” som gör dig djupt avslappnad och dåsig. Den effekten varar i ca 15 minuter och om du inte somnar av dåsigheten så blir du snart pigg och kanske till och med kåt igen.

Minuterna efter en kraftfull orgasm är en stund av sårbarhet och öppenhet och de som älskat behöver den stunden att hålla om varandra och bada i efterglöden. Därför passar det bra att bli dåsig efter att du ejakulerat.

PSYKET

Kroppen och psyket är nära kopplat, det som händer i psyket påverkar kroppen omedelbart. En av de vanligaste orsakerna till förlust av energi är omedvetna och reparativa tankar. Om tankarna dessutom har negativt innehåll baserade på rädsla, avsky eller sorg så kommer tankarna leda till obalans i dina hormoner och ytterligare en nedsättning av din upplevelse av energi och motivation. När tankarna är negativt laddade spänns kroppen lite överallt och det leder till sämre syresättning och mindre kemisk energi ATP.

Om du har fått veta att din energinivå sänks av att ejakulera så kommer du garanterat att uppleva det, så länge du inte bytt ut tanken mot nya mera korrekt information. Om du oroar dig över energiförlust, spenderar mycket mental kraft på att inte komma eller känner skam om du “råkat” ejakulera så är risken stor att du upplever en stor förlust av energi.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att du skulle förlora energi av att ejakulera, förutom då den temporära dåsighet du känner just efter.

DEN MULTIORGASMISKA MANNEN

Varför propagerar vi tantriker då för att man ska undvika att ejakulera?

Jo för att fokus på att ejakulera eller peak orgasm gör dig o-närvarande vid sex och förhindrar att du får uppleva djupa och multipla orgasmer.

Orgasm är kroppens egen medicin, de ämnen som utsöndras vid en orgasm är vitala för vår överlevnad. Vi kan få dessa ämnen att utsöndras i kroppen på andra sätt också, men orgasm är ett av de snabbaste och enklaste sätten att få tillgång till oxytocin, endorfin, dopamin, serotonin och vasopressin.

När pojkar upplever sina första medvetna ejakulation tillsammans med en orgasm så är det lätt att tro att utlösningen är en orgasm och att det är just det som känns så skönt. Särskilt om man lever i en kultur där man inte pratar ingående och öppet om sex. Eller i en kultur där man bara pratar med jämnåriga om sex och dessutom konsumerar porr.

Det är alltså inte så att utlösning och orgasm är samma sak. När du vet detta är det lätt att börja experimentera med orgasmerna. Att avstå från att ejakulera under ca en månads tid bör göra dig multiorgasmisk i det att du kommer närmare och närmare “point of no return” och att du lär dig att slappna av just där och njuta av den stegrande njutningen.

När du väl har lärt dig att inte jaga utlösning, att slappna av i orgasmögonblicket och att njuta till fullo av sex så kommer snart de multipla orgasmerna. Du kommer så klart att bli mera närvarande och det stärker relationen till din partner. Du kommer få MERA energi i och med att du kan älska längre och du kommer att pumpa kroppen full av häslosamma sex hormoner som gör dig motiverad, social och modig. Dessutom kommer dina tankar bli färre av riktigt bra sex och det ger också mera energi.

Så det är inte så att utlösningen i sig minskar din energi, snarare så har du mycket att vinna på att lära dig älska längre och att få multipla orgasmer.

Det är dessutom ohälsosamt för prostatan att inte ejakulera. Så länge du är ung så är all vävnad väldigt flexibel och blodet cirkulerar enkelt i kroppen. Men när du blir äldre stelnar allting till. Även bäckenbotten och prostatan. När prostatan inte har fullgod cirkulation blir den känslig för inflammationer och atrofierar. Det leder till förstorad prostata och kanske till och med cancer. Det är meningen att du ska ejakulera med jämna mellanrum, även när du är äldre. Det håller din prostata frisk. Skulle du trots allt inte vilja ejakulera så är det viktigt att massera prostatan t.ex. genom anus.

Slutligen är det viktigt att den du älskar med är med på noterna och hjälper dig att avstå från att ejakulera. Mannens sperma innehåller dopamin som lätt tas upp av livmodertappen. Det gör att många kvinnor upplever ett högre rus om mannen ejakulerar. Många kvinnor ser det också som ett bevis på sin sexuella prestation om mannen ejakulerar under sexet. Det är både kvinnans och mannens ansvar att skapa utrymme för mannen att bli multiorgasmisk.

DO YOU HAVE ANY QUESTIONS?

Do you have questions or concerns about tantra, sexuality and relationships? Ask them directly to me and you might get an answer here in my blog. Your curiosity is a gift and it leads to growth and openness.

1.png

Thank you for your question!

tantra retreat

YOU ARE
IMPORTANT

It is so easy to contribute to a better world. With awareness, life becomes a kind, accepting and loving playground where we can all grow. The easiest way to contribute is to share this article on Facebook!

MORE ARTICLES